Reklama
  • Piątek, 25 września 2015 (13:00)

    Gnocchi z sosem pomidorowym

Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 10 dag mąki, 1 jajko,1 przecier pomidorowy, 2 ząbki czosnku, 4-5 łyżek tartego parmezanu, sól, pieprz, bazylia

1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Obrać jeszcze ciepłe i przecisnąć przez praskę. Z mąką, solą i rozbełtanym jajkiem zagnieść szybko ciasto. Uformować kluseczki trochę mniejsze niż kopytka, wycisnąć widelcem ozdobne wgłębienia. Wrzucić na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować 2 min, wyłowić.

2. Przecier zagotować z roztartym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Podawać z kluskami, posypać parmezanem.

Reklama

Twoje Imperium
Więcej na temat:gnocchi | z

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 50 dag ziemniaków, 15 dag białego twarogu, 1 duże jajko, 15 dag mąki pszennej, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta kurkumy, sól, pieprz, 2 łyżki oleju; pesto: 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.