Reklama
  • Czwartek, 12 stycznia (14:00)

    Flaki wyborowe

Składniki na 6-8 porcji: 2 kg flaków wołowych gotowanych, krojonych, 1 kg wołowiny na rosół, 1 pęczek włoszczyzny, 2-3 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, świeżo tarta gałka muszkatołowa, kilka gałązek natki pietruszki.

Reklama

1. Warzywa umyć, obrać. Cebulę pokroić w ćwiartki, opalić. Warzywa wraz z mięsem włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, dodać 5 liści laurowych, kilka sztuk ziela angielskiego, posolić, gotować ok. 2,5 godz.

2. Gdy mięso będzie odchodzić od kości, garnek zdjąć z ognia, wywar przecedzić, marchewkę pokroić w kostkę, a mięso oddzielić od kości. Kostki marchewki i kawałki mięsa dodać do klarownego bulionu.

3. Flaki gotować ok. pół godziny w osolonym wrzątku, odcedzić, dodać do bulionu z mięsem i marchewką, doprawić solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową i majerankiem, dodać koncentrat pomidorowy. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

Przygotowanie: ok. 205 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy pęczak, 20 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 por, 10 dag szynki pokrojonej w kostkę, 10 dag startego sera typu parmezan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.