Reklama
  • Poniedziałek, 8 lipca 2013 (13:27)

    Faszerowana kalarepka

Składniki na 4 porcje: 4 kalarepki, 10 dag kaszy jaglanej, 30 dag mielonego mięsa, 1 średnia cebula, 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego, świeżo mielony czarny pieprz, sól, ostra mielona papryka, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oleju

Przygotowanie: Kaszę wypłucz kilkakrotnie w wodzie i przelej ją wrzątkiem. Następnie wrzuć kaszę na lekko osolony wrzątek. Gotując ją warto pamiętać, aby na każdą szklankę kaszy przypadało 2 i 1/2 szklanki wody. Gotuj ją pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. Po tym czasie przemieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Reklama

Kalarepki umyj dokładnie pod bieżącą wodą, osusz. Odetnij wierzch, wydrąż łyżeczką dość twarde środki pozostawiając brzeg o szerokości ok. 1 cm. Kalarepki sparz w osolonym wrzątku i od razu schłodź w zimnej wodzie. Wydrążony miąższ pokrój w drobną kostkę.

Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej, włóż mięso, dodaj cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Smaż wszystko tak długo, aż mięso się zrumieni. Wtedy dodaj koncentrat połączony z 1/2 szklanki bulionu. Zalej nim mięso na patelni. Gdy powstały sos zgęstnieje, dodaj ugotowaną kaszę oraz miąższ kalarepki i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Tak przygotowanym farszem wypełnij kalarepki.

W dużym garnku lub rondlu ułóż przygotowane kalarepki, zalej pozostałym bulionem i duś na małym ogniu ok. 50 min.

Faszerowane kalarepki podawaj na obiad z ziemniakami z koperkiem lub jako przystawkę ze świeżym pieczywem.

Przygotowanie: 95 minut Porcja: 290 kilokalorii

Surową kalarepkę warto przegryzać między posił kami. Trzeba ją jednak wcześniej obrać ze skórki.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 1 kg ziemniaków , 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 łyżka mąki,3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki smalcu, 2 duże cebule, 2 jajka, sól, pieprz, majeranek, gałka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.