Reklama
  • Środa, 8 marca (09:05)

    Fasolka po bretońsku

Składniki na 6 porcji: ● pół kg dużej białej fasoli ● 25 dag wędzonego boczku ● 4 łyżki koncentratu pomidorowego ● 2 cebule ● 2 ząbki czosnku ● łyżka mąki ● sól ● pieprz ● ostra papryka ● majeranek ● liść laurowy ● cukier ● olej.

❶ Fasolę zalej ciepłą wodą i namocz przez noc. Następnego dnia ugotuj.

Reklama

❷ Cebulę posiekaj z czosnkiem i zeszklij na rozgrzanym oleju.

❸ Po chwili dodaj boczek pokrojony w dość drobną kostkę oraz kiełbasę pociętą w plastry. Całość podsmaż na złoto i dodaj koncentrat pomidorowy. Podgrzewaj kilka minut, mieszając, by potrawa nie przywarła.

❹ Delikatnie oprósz składniki mąką, a na koniec dołóż ugotowaną białą fasolę.

❺ Fasolkę po bretońsku serwuj z pieczywem.

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 8 dużych czerwonych cebul, 1/2 szklanki kaszy kuskus, 1 ząbek czosnku, 1/2 strąka czerwonej papryki, po 2 gałązki natki i mięty, sól, pieprz, przyprawa do zup w płynie więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.