Reklama
  • Czwartek, 12 stycznia (14:00)

    Fasolka po bretońsku

Składniki na 4 porcje: 80 dag fasoli piękny Jaś, 40 dag boczku surowego, 10 dag cienkiej kiełbasy, np. podwawelskiej, 3 cebule, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, cukier, ziele angielskie, liść laurowy.

Reklama

Przygotowanie: ok. 85 minut

1. Fasolę opłukać, przełożyć do dużego garnka, zalać zimną przegotowaną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić, przepłukać, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (minimum godzinę). Solić dopiero pod koniec gotowania.

2. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, drobno posiekane cebule i czosnek. Zrumienić, podlać wodą, poddusić, zagęścić zasmażką z mąki i masła. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

3. Do ugotowanej fasoli dodać koncentrat i cebulę z kiełbasą i boczkiem. Doprawić majerankiem i papryką, dodać 2-3 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe, szczyptę cukru. Gotować jeszcze 15 min (jeśli będzie za gęsta, rozrzedzić wrzątkiem).

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag wędzonego boczku, 4 duże cebule, 1,2 kg ziemniaków, 1-1,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, pieprz, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.