Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Fasola z papryką

Składniki: 3 czerwone papryki, 2 cebule, 2 pomidory, 2 puszki czerwonej fasolki, 1 puszka czarnej fasolki, 10 dag żółtego sera, 3 łyżki pestek dyni, kolendra, olej, sól, pieprz, chili, kumin

1. Papryki umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Cebule obierz, poszatkuj. Pomidory ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, a potem przelej zimną wodą. Obierz ze skórki. Miąższ pokrój w niedużą kostkę.

2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj pokrojoną w kostki paprykę. Smaż, mieszając, aż skórka zacznie się lekko rumienić.

Reklama

3. Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory bez skórki, chwilę duś razem. Fasolki osącz z zalewy, przepłucz na sicie zimną wodą. Dodaj do papryki z pomidorami. Podlej 1-2 szklankami wody. Duś 10 minut.

4. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pestki z dyni wrzuć na rozgrzaną patelnię i zrumień bez tłuszczu. Opłucz i osusz kilka listków kolendry. Uduszoną paprykę z fasolką dopraw do smaku solą, pieprzem, chili i kuminem. Posyp serem, dynią i kolendrą.

6 porcji, czas ok. 30 min; porcja – 270 kcal, cena 3,20 zł.

Jeśli do przyrządzenia tej potrawy zamierzasz użyć suchych ziaren fasoli, pamiętaj, by namoczyć je przez noc w zimnej wodzie. Czas moczenia można skrócić, zalewając fasolę wrzątkiem. Wówczas ziarna napęcznieją po 6-8 godzinach.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 8 dużych czerwonych cebul, 1/2 szklanki kaszy kuskus, 1 ząbek czosnku, 1/2 strąka czerwonej papryki, po 2 gałązki natki i mięty, sól, pieprz, przyprawa do zup w płynie więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.