Reklama
  • Środa, 11 stycznia 2017 (14:05)

    Falafel z sosem jogurtowo-miętowym

Składniki: 15 dag ciecierzycy, ząbek czosnku, cebula, 3 łyżki natki pietruszki , łyżeczka zmielonych ziaren kolendry, pół łyżeczki zmielonego kardamonu, pół łyżeczki cynamonu, 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej, olej rzepakowy, sól. Sos: małe opakowanie jogurtu naturalnego, garść świeżej mięty, sól, pieprz.

Reklama

Ciecierzycę przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na noc, by napęczniała. Po tym czasie odcedź ją i zmiel w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodaj kolendrę, kardamon i cynamon.

Całość smaż jeszcze przez pół minuty i połącz ze zmieloną ciecierzycą oraz posiekaną natką pietruszki oraz sodą oczyszczoną. Masę wymieszaj i dopraw solą. Następnie uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Smaż je z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Jogurt wymieszaj z posiekaną miętą. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj jako sos do falafela.

Na żywo

Zobacz również

  • Nadziewane ziemniaki

    Składniki na 8 porcji: 8 dużych ziemniaków, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 5 dag groszku cukrowego, 10 dag sera feta, 20 dag gęstej kwaśnej śmietany, 1/2 pęczka szczypiorku, olej, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.