Reklama
  • Środa, 11 stycznia (14:05)

    Falafel z sosem jogurtowo-miętowym

Składniki: 15 dag ciecierzycy, ząbek czosnku, cebula, 3 łyżki natki pietruszki , łyżeczka zmielonych ziaren kolendry, pół łyżeczki zmielonego kardamonu, pół łyżeczki cynamonu, 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej, olej rzepakowy, sól. Sos: małe opakowanie jogurtu naturalnego, garść świeżej mięty, sól, pieprz.

Reklama

Ciecierzycę przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na noc, by napęczniała. Po tym czasie odcedź ją i zmiel w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodaj kolendrę, kardamon i cynamon.

Całość smaż jeszcze przez pół minuty i połącz ze zmieloną ciecierzycą oraz posiekaną natką pietruszki oraz sodą oczyszczoną. Masę wymieszaj i dopraw solą. Następnie uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Smaż je z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Jogurt wymieszaj z posiekaną miętą. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj jako sos do falafela.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej (jasnej lub palonej), 2-3 średnie cebule, 3 jajka, 50 dag pieczarek, 2-3 ząbki czosnku, 3 dag masła, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, szczypta mielonej kolendry,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.