Reklama
  • Piątek, 22 listopada 2013 (10:00)

    Drożdżowe placki ziemniaczane

Skład na 4 porcje: ● 1 kg ziemniaków ● 200 g mąki pszennej ● łyżka mąki ziemniaczanej ● 3 jajka ● 50 g świeżych drożdży ● pieprz, sól, szczypta gałki muszkatołowej ● 1/3 szklanki mleka ● natka pietruszki ● olej do smażenia ● małe pomidory i garść orzeszków ziemnych, piniowych, pestek dyni lub słonecznika do dekoracji

Przygotowanie: Umyte, obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskamy przez ściereczkę lub na plastikowym sitku do garnka.

Reklama

Gdy sok się ustoi, wodę odlewamy, skrobię mieszamy z ziemniakami, dodajemy obydwie mąki, trzy żółtka i drożdże roztarte w mleku. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy garść posiekanej natki pietruszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto lekko mieszamy z pianą ubitą z trzech białek. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz, smażymy placki z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy z pomidorkami, orzeszkami, pestkami dyni itp.

Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,90 zł

Wartość odżywcza jednej porcji: 206 kcal, Białko 2,1 g, Tłuszcz 18 g, Węglowodany 13 g

Rewia
Więcej na temat:placki ziemniaczane | placki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: • 4 jabłka • 4 cienkie kaszanki • cebula • papryczka chili • sól• pieprz • majeranek • cynamon • olej • zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.