Reklama
  • Czwartek, 13 sierpnia 2015 (14:00)

    Czekoladowe knedle z truskawkami

•40 dag ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego obiadu) •35 dag mąki pszennej •2 łyżki kakao •2 małe jajka •16–20 truskawek •sól dodatki: •śmietana do polania •gruby cukier do posypania knedli.

4 porcje, 30 min

Reklama

Marcin Kwiek z Bieśnika

1 Ziemniaki przeciskam przez praskę. Jeśli są jeszcze ciepłe, odkładam je, by zupełnie wystygły. Mąkę przesiewam wraz z kakao na stolnicę. Dokładam purée ziemniaczane, szczyptę soli oraz jajka. Zagniatam gładkie ciasto. Gdy jest zbyt rzadkie i klei się do rąk, dosypuję jeszcze trochę mąki. Truskawki myję, dobrze osuszam, usuwam szypułki.

2 Przygotowane ciasto rozwałkowuję na placek o grubości ok. 0,5 cm. Kroję go na kwadraciki. Na każdym układam truskawkę. Zlepiam brzegi ciasta i delikatnie formuję kule.

W garnku zagotowuję posoloną wodę. Knedle porcjami wkładam ostrożnie do wrzącej wody. Gotuję ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Podaję polane śmietaną i posypane cukrem.

Naj
Więcej na temat:marcin | ziemniaki | z | knedle

Zobacz również

  • Marchewkowe placki

    Składniki na 6 porcji: 30 dag marchwi, 20 dag mąki, 130 ml mleka, 1 jajka, 25 dag miękkiego twarogu, sól, cukier, rozmaryn, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.