Reklama
  • Wtorek, 29 września 2015 (10:06)

    Curry z ciecierzycy

Składniki na 4 porcje: 50 dag ciecierzycy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 2 łyżki oleju, 1 chili, 1 liść laurowy 31/2 łyżeczki kurkumy, po łyżeczce mielonej papryki, kuminu i kolendry, 1 laska cynamonu, sól, pieprz, 1/2 pęczka kolendry

Reklama

1. Ciecierzycę (inna nazwa to cieciorka lub groch włoski) namocz w dużej ilości wody i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie odcedź ją, przełóż do garnka, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości (ok. 60 min).

2. Gdy ziarna będą już miękkie, posól je do smaku, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Umyte pomidory pokrój w kostkę. Rozgrzej w rondlu olej, wrzuć kumin, pokrojoną papryczkę chili (bez nasion), cynamon i liść laurowy. Smaż całość przez chwilę, dodaj cebulę, kurkumę i smaż jeszcze 2 minuty.

3. Dodaj czosnek. Kiedy masa zacznie się rumienić, wsyp ciecierzycę, mieloną paprykę, mieloną kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Smaż 2-3 minuty. Na koniec dodaj do mieszanki pokrojone pomidory. Ogrzewaj jeszcze kilka minut.

4. Gotowe curry raz jeszcze dopraw, według potrzeby, solą oraz pieprzem. Przed podaniem na stół posyp listkami kolendry.

Porcja 1,70 zł.

Świat kobiety
Więcej na temat:curry | z

Zobacz również

  • Gołąbki w sosie kurkowo-koperkowym

    Składniki: 40 dag mięsa mielonego z kurczaka, 10 dag kaszy jęczmiennej, 15 dag kurek, kapusta biała, cebula, jajko, olej, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 szkl. bulionu drobiowego. Sos: 20... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.