Reklama
  • Środa, 24 kwietnia 2013 (15:17)

    Ciasto francuskie z ziemniakami

Musiałam wykorzystać ciasto francuskie, które zalegało mi w lodówce. A że zostało mi trochę ziemniaków z poprzedniego obiadu, postanowiłam zrobić je z farszem jak na ruskie pierogi.

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, jajko, 20 dag białego sera, 20 dag ugotowanych ziemniaków, mała cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz.

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Ziemniaki i ser przeciśnij przez praskę. Dodaj cebulę, przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Reklama

Ciasto francuskie pokrój na równe kwadraty lub prostokąty. Na połowie ułóż sporo farszu. Pozostałe kawałki ciasta ponacinaj nożem, tworząc otworki. Ułóż na farszu, brzegi dokładnie zlep.

„Poduszeczki” ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 20 minut w temp. 180°C.

Przepis nadesłała Joanna Machynia z Gorlic.

Czas przygotowania: 45 min. Ilość porcji: 8. Cena za porcję: 1 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:ciasto | ciasto francuskie | z | ciasta | Joanna | "Joanna" | przepis | cebula

Zobacz również

  • Składniki: Szklanka białej fasoli (możesz użyć też ugotowanej fasoli z puszki) ● opakowanie makaronu ● mieszanka mrożonych warzyw, np. na zupę (może być z ziemniakami, groszkiem, fasolką,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.