Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:06)

    Chrupiące kotleciki

Składniki na 6 porcji: 2 ziemniaki, 40 dag mięsa mielonego, 1 cebula, 1/2 pęczka natki, 2 łyżki nasion słonecznika, 1/3 szklanki płatków kukurydzianych, 1 jajko, pół szklanki bułki tartej, sól, pieprz, olej

1. Ziemniaki starannie wyszoruj pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, zostaw do ostudzenia, a następnie obierz i przeciśnij przez praskę, utłucz lub zmiel w maszynce do mięsa.

2. Masę ziemniaczaną włóż do miski. Dodaj mięso mielone. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć cebulę i przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj do miski z mięsem i ziemniakami.

Reklama

3. Natkę opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij listki z gałązek, drobno posiekaj. Dodaj do składników w misce. Wsyp uprażone na suchej patelni pestki słonecznika. Na koniec wbij jajko. Całość wymieszaj.

4. Przygotowaną masę na kotleciki dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka, wsyp odrobinę bułki tartej. Formuj w dłoniach niewielkie płaskie kotleciki.

5. Płatki kukurydziane włóż do woreczka foliowego. Rozkrusz lekko wałkiem do ciasta lub utłucz tłuczkiem do mięsa. Wymieszaj z bułką tartą. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Kotleciki panieruj w bułce z płatkami (dociśnij panierkę) i smaż na złoty kolor.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Świat kobiety
Więcej na temat:Kotleciki

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 50 dag ziemniaków, 15 dag białego twarogu, 1 duże jajko, 15 dag mąki pszennej, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta kurkumy, sól, pieprz, 2 łyżki oleju; pesto: 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.