Reklama
  • Czwartek, 17 grudnia 2015 (13:05)

    Chrupiące i sycące placki ziemniaczane ze skwarkami

●1 kg ziemniaków ●2 cebule ●2 jajka ●4-5 łyżek mąki pszennej ●sól, pieprz, majeranek ●olej; na wierzch: ●300 g boczku, może być wędzony ●cebula ●kilka pokrojonych pieczarek ●koperek

Reklama

1. Obrane ziemniaki i cebulę pokrój i zmiksuj (lub całe – zetrzyj), dodaj jajka, mąkę i przyprawy, wymieszaj. Na rozgrzanym oleju usmaż placki z obu stron na złoto. Gotowe trzymaj w cieple.

2. Boczek pokrój w kostkę i smaż na małym ogniu, aż wytopi się z niego tłuszcz. Następnie dołóż pokrojoną cebulę i pieczarki, podsmaż razem. Placki podaj ze skwarkami, posypane koperkiem.

Świat kobiety
Więcej na temat:placki ziemniaczane | placki

Zobacz również

  • Gołąbki z młodej kapusty, z kaszą bulgur i pieczarkami

    Składniki: główka młodej kapusty, ok. 1 l wody, ok. 30 dag kaszy bulgur z vermicelli, cebula, 15 dag pieczarek, wywar, np. drobiowy do zalania gołąbków, olej do smażenia, jajko, sól, pieprz. Sos... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.