Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Chłopski przysmak

Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, smalec, 2 duże cebule, 20 dag wędzonego boczku, kilka liści kapusty włoskiej, 10 dag żółtego sera typu edam, 1 szklanka śmietany 22 proc., sól, pieprz, mielona słodka papryka, świeżo starta gałka muszkatołowa.

1 Ziemniaki obierz, opłucz i włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości (ok. 20 minut). Odlej, lekko przestudź i pokrój w cienkie plasterki.

2 Obrane cebule opłucz, osusz, drobno poszatkuj. Wędzony boczek pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Wrzuć posiekaną cebulę, krótko przesmaż z dodatkiem szczypty soli. Liście kapusty opłucz, poszatkuj dość grubo, wrzuć na wrzątek, gotuj 5 minut.

Reklama

3 Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj razem ze śmietaną. Powstały sos dopraw do smaku sporą szczyptą soli, pieprzem, papryką oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową.

4 Naczynie żaroodporne posmaruj smalcem. Warstwami układaj ziemniaki oraz osączoną kapustę wymieszaną z boczkiem i cebulą. Polej przygotowanym sosem. Zapiekaj 20 minut w 200 st. Dowolnie udekoruj.

czas ok. 60 min; porcja – 530 kcal, cena 2,40 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:ser | ziemniaki | naczynie | przysmak

Zobacz również

  • Kotleciki gryczane

    Składniki na 6 porcji: 2 woreczki kaszy gryczanej (20 dag), 1 mały por, 15 dag sera pleśniowego, 30 dag twarogu, 2 jajka, 1/2 pęczka natki, 1/4 szklanka płatków owsianych, bułka tarta, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.