Reklama
  • Czwartek, 2 lutego (15:05)

    Burgery z paluszkami rybnymi i jabłkiem

Skład na 4 porcje: ● 12 mrożonych paluszków rybnych ● 4 bułki z razowej mąki posypane sezamem ● czerwona cebula ● 120 g ogórków korniszonów ● 1/4 główki sałaty rzymskiej ● 6 łyżek oleju ● jabłko ● 4 łyżki gotowego sosu tatarskiego ● 2–3 łyżki soku z cytryny.

Reklama

1. Paluszki rybne smażymy na rozgrzanym oleju, według instrukcji podanej na opakowaniu. Osączamy papierowym ręcznikiem. Możemy je też upiec w piekarniku, wtedy będą mniej kaloryczne.

2. Sałatę myjemy i osuszamy. Obraną cebulę i korniszony kroimy w plasterki. Umyte jabłko przekrawamy na pół, po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w półplastry i skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Bułki przekrawamy na pół i wkładamy na 2–3 minuty do nagrzanego do 180ºC piekarnika.

4. Ciepłe bułki smarujemy sosem tatarskim, układamy na nich listki sałaty, po 3 rybne paluszki, a następnie plasterki cebuli, ogórków oraz jabłka. Przykrywamy drugą częścią bułki i od razu podajemy.

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag ozorków wieprzowych, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 1 cebula, sól, 2 ząbki czosnku, pieprz, kostka rosołowa, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki chrzanu, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.