-
Czwartek, 2 lutego 2017 (15:05)
Burgery z paluszkami rybnymi i jabłkiem
Skład na 4 porcje: ● 12 mrożonych paluszków rybnych ● 4 bułki z razowej mąki posypane sezamem ● czerwona cebula ● 120 g ogórków korniszonów ● 1/4 główki sałaty rzymskiej ● 6 łyżek oleju ● jabłko ● 4 łyżki gotowego sosu tatarskiego ● 2–3 łyżki soku z cytryny.
1. Paluszki rybne smażymy na rozgrzanym oleju, według instrukcji podanej na opakowaniu. Osączamy papierowym ręcznikiem. Możemy je też upiec w piekarniku, wtedy będą mniej kaloryczne.
2. Sałatę myjemy i osuszamy. Obraną cebulę i korniszony kroimy w plasterki. Umyte jabłko przekrawamy na pół, po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w półplastry i skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Bułki przekrawamy na pół i wkładamy na 2–3 minuty do nagrzanego do 180ºC piekarnika.
4. Ciepłe bułki smarujemy sosem tatarskim, układamy na nich listki sałaty, po 3 rybne paluszki, a następnie plasterki cebuli, ogórków oraz jabłka. Przykrywamy drugą częścią bułki i od razu podajemy.
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 9 jajek, czerstwa kajzerka, kilka łyżek gęstej kwaśnej śmietany, 2 cebule, masło, cukier, pęczek szczypiorku, 1 op. mrożonej marchewki z groszkiem, mąka, olej, sól, pieprz, bułka tarta. więcej
Twój komentarz może być pierwszy