Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Brukselka w śmietanie

Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 1 kg brukselki, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 5 dag sera z niebieską pleśnią, zioła, 2 łyżki masła, 10 dag szynki dojrzewającej, sól, pieprz, gałka muszkat.

1 Ziemniaki wyszoruj starannie, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, lekko przestudź, a potem obierz i pokrój w plasterki.

2 Brukselkę opłucz, oczyść, ugotuj do miękkości w małej ilości wody z solą (ok. 20 minut). Gdy warzywo będzie już miękkie odlej wywar, pozostawiając 3-4 łyżki wody. Dodaj śmietanę, wkrusz ser.

Reklama

Wymieszaj całość z kilkoma gałązkami posiekanych ziół. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś razem 3-5 minut.

3 Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć plasterki ziemniaków, oprósz solą. Smaż na złoty kolor, mieszając. Rozłóż na talerze. Dodaj brukselkę z sosem oraz po kilka plasterków szynki.

czas ok. 50 min; porcja – 380 kcal, cena 3,10 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:brukselka | na | ziemniaki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 1 mała cebula, ok. 10 dag słoniny albo tłustego boczku, ok. 4 łyżek octu lub soku z cytryny, sól, cukier, mielony czarny pieprz, ew. posiekane zioła i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.