Reklama
  • Poniedziałek, 8 lutego (14:00)

    Babka ziemniaczana z warzywami

Składniki dla 6 osób: 1,5 kg ziemniaków • 30 dag boczku wędzonego • czerwona i zielona papryka • por • 2 pomidory • 2 marchewki • 2 jajka • 2,5 łyżki mąki • olej • masło do smarowania • łyżeczka suszonego tymianku • łyżeczka słodkiej papryki • szczypta chilli • sól • pieprz.

1 Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij sok. Pora, papryki i marchewki pokrój w paski. Pomidory bez skórek pokrój.

2 Na patelni rozgrzej oleju, wrzuć pokrojony boczek, smaż kilka minut, mieszając. Dodaj warzywa, smaż 5 minut. Na koniec dodaj pomidora. Smaż chwilę.

Reklama

3 Starte ziemniaki połącz z jajkami i mąką. Wymieszaj. Dodaj warzywa. Dokładnie wymieszaj. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, wlej do niego masę, wyrównaj. Zapiekaj 1,5 godziny w temperaturze 180˚ C.

CZAS: około 2 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:babka | babka ziemniaczana | ziemniaki | as` | As | z | babki

Zobacz również

  • Gołąbki z farszem z kaszy i pieczarek

    Składniki: główka kapusty 1 i 1/2 szkl. kaszy gryczanej jajko 30 dag pieczarek 50 dag mięsa mielonego (np. z łopatki) cebula 1/2 l bulionu olej sól, pieprz Do sosu łyżka mąki koncentrat... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.