Reklama
  • Poniedziałek, 5 stycznia 2015 (11:00)

    Babka ziemniaczana na ostro z porem

Pół kg ziemniaków, 3 jajka, półtorej łyżki kaszy manny, łyżka mąki, pół czerwo nej papryki, 10 dag wędzonego boczku, kilka czarnych oliwek, cebula, kawałek pora, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wyrośnie jak dobry suflet. Przepis przysłała Justyna Golarz z Dąbrowy

Reklama

1 Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce. Odciśnij wodę. Czosnek posiekaj. Boczek, paprykę i cebulę pokrój w kostkę, por w krążki. Boczek podsmaż na patelni. Dodaj warzywa, podsmaż. Przełóż do ziemniaków, wsyp kaszę mannę i mąkę, dodaj żółtka, wyrób. Wsyp pokrojone oliwki, wymieszaj, przypraw.

2 Białka ubij, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Napełnij wysokie foremki. Piecz 30 min w 180°C.

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy pęczak, 20 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 por, 10 dag szynki pokrojonej w kostkę, 10 dag startego sera typu parmezan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.