Reklama
  • Czwartek, 11 grudnia 2014 (14:05)

    Babka ziemniaczana

Składniki na 6-8 porcji: 1 i ½ kg ziemniaków, 2 cebule, 3 jajka, 10 dag wędzonego boczku, 10-15 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub zwyczajnej, 2-4 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka tymianku, olej, 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Boczek wrzuć na teflonową patelnię, smaż na niezbyt dużym ogniu. Gdy się wytopi i zrumieni, dodaj kiełbasę oraz cebulę, smaż od czasu do czasu mieszając, aż cebula uzyska złotawy kolor. Przestudź.

Reklama

2. Ziemniaki obierz, umyj. Zetrzyj na tarce na małych oczkach lub w malakserze. Do startych ziemniaków dodaj mąkę, majeranek, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka oraz zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem (masa powinna mieć konsystencję budyniu).

3. Żaroodporne naczynie lub blaszaną foremkę posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Wlej masę ziemniaczaną (powinna sięgać maksymalnie do połowy naczynia), wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, piecz ok. 90 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia możesz zwiększyć temp. do 200°C, aby wierzch babki ładnie się zrumienił. Naczynie wyjmij z piekarnika, odstaw na ok. 15 min i dopiero pokrój. Podawaj z kefirem, jogurtem, zsiadłym mlekiem, dipem jogurtowo-czosnkowym lub sosem grzybowym.

Przygotowanie: 140 minut Porcja: 300 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:babka ziemniaczana | babki

Zobacz również

  • Kukurydziane kopytka z cheddarem

    Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków z dodatkiem soli, jajko, szklanka mąki kukurydzianej + do oprószenia stolnicy (mąki możemy dodać więcej lub mniej w zależności od rodzaju ziemniaków), 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.