Reklama
  • Poniedziałek, 5 stycznia 2015 (11:00)

    Babka z gotowanych ziemniaków z żółtym serem

1 kg ugotowa nych ziemniaków, 20 dag startego sera żółtego (najlepiej wędzonego), 2 łyżki posiekanej natki, 2 łyżki posiekanego koperku, 15 dag chudego boczku wędzonego, pół łyżeczki mielonego pieprzu, 4 jajka.

Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu z sosem tzatziki. Przepis przysłała Weronika Chilmon z Raciborza

1 Ugotowane ziemniaki (w osolonej wodzie) przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w drobną kostkę, wsyp do ziemniaków. Dodaj starty żółty ser, posiekaną natkę i koperek, wbij jajka, wsyp pieprz, dokładnie wyrób (jeśli potrzeba, przypraw solą).

Reklama

2 Formę do babki z kominem natłuść, posyp bułką tartą. Napełnij masą ziemniaczaną, wyrównaj. Piecz godzinę w temp. 180°C.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:z | babki | żółty ser | Żółty | ser

Zobacz również

  • Składniki: 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki kaszy pęczak,1/2 szkl. soku jabłkowego, ziele angielskie, liść laurowy, 1,5 l bulionu, 1 jabłko, 5 dag żółtego sera, zioła, masło, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.