Reklama
  • Czwartek, 29 sierpnia 2013 (14:00)

    Apetyczna zapiekanka ogórkowo-ziemniaczana

Na 5 porcji: • 30 dag ogórków sałatkowych • 30 dag ziemniaków • 1 i 1/2 szklanki wywaru mięsnego • 3/4 szklanki śmietanki 30% • 10 dag starego żółtego sera • 20 dag plastrów wędzonej szynki • gałka muszkatołowa • sól • pieprz.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

1. Ogórki umyj, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w plasterki.

Reklama

2. Ziemniaki obierz i potnij w plastry. Ugotuj je na półtwardo w mięsnym wywarze.

3. Śmietanę zmiksuj z mąką, wymieszaj z gotującym się wywarem i serem. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą.

4. Wysmarowane tłuszczem naczynie wyłóż plastrami szynki, wlej sos i ułóż ziemniaki naprzemiennie z ogórkami. Na wierzch dodaj resztę szynki.

5. Zapiekaj pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200°C.

6. Danie udekoruj natką pietruszki.

Kurier TV
Więcej na temat:zapiekanka

Zobacz również

  • Składniki: 3 czerwone papryki, 2 cebule, 2 pomidory, 2 puszki czerwonej fasolki, 1 puszka czarnej fasolki, 10 dag żółtego sera, 3 łyżki pestek dyni, kolendra, olej, sól, pieprz, chili, kumin więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.