Reklama
  • Środa, 22 października 2014 (11:00)

    3 kroki do... podania placków z ziemniaków

1. Przygotuj te placki inaczej niż zwykle – zyskają na smaku. Można je zrobić np. z dodatkiem cukinii. Ścieramy ją ze skórką, na tarce na grubych oczkach, tak samo jak ziemniaki. Dodajemy resztę składników, przyprawiamy do smaku. Smażymy.

2. Placki ziemniaczane świetnie smakują też w wersji na ostro, jeśli lubisz dania ze wschodnią nutką. Do startych lub przeciśniętych przez maszynkę ziemniaków dodaj sproszkowany imbir i chili (po pół łyżeczki). Dodatkowo smak placków wzbogaci sos sojowy (ok. 2-3 łyżki).

Reklama

3. Prostym sposobem na uzyskanie nowego smaku placków jest dodanie do masy ziemniaczanej trochę startego żółtego sera lub startej surowej marchewki. Usmażone podajemy z gulaszem (po węgiersku), z sosem z pieczarek lub gotowym sosem czosnkowym. Smacznego!

Na żywo
Więcej na temat:kroki

Zobacz również

  • Nadziewane ziemniaki

    Składniki na 8 porcji: 8 dużych ziemniaków, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 5 dag groszku cukrowego, 10 dag sera feta, 20 dag gęstej kwaśnej śmietany, 1/2 pęczka szczypiorku, olej, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.